Aktuellt


Skrönika dagen efter den förtrollande

Vårsessionen 23 mars 2019 

Luften var klar och flaggan var hissad bland de nyanlagda odlingarna i parken då ovanligt många förväntansfulla ledamöter, pristagare, diplomander och vänner anlände till anrika Ulriksdals Värdshus i vårsolen.

Nils Axinghälsade från Bahrein och konstaterade att 60 ja-svar måste vara rekord. Som han mindes det var det inte fler än 30-35 på vårsessionerna på den tiden då han blev invald till ledamot i början av 2000-talet.

 Svenska Brasseriers Pelle Sturénoch PG Nilssonmed personal hade bjudit in till Vårsession i M Sandahl Foundation med efterföljande långlunch. 

Per Nordlindhade tagit med staven, lagat tutan och putsat på plaketterna. Porträttet av M Sandahl var framställt liksom övriga regalier. Gäddan hade övervintrat och lurade lystet i den glittrande viken när sandahler och sandahletter trippade upp till övervåningen på värdshuset för att smutta på gamle vännen Pol Roger Brut Réserve med de ovanligt små och fina bubblorna som dagen till ära serverades ur magnumflaskor. 

Så var det dags för ständige ordföranden Severin Sjöstedtatt hälsa välkomna och påminna alla om att M Sandahl Foundations ständiga motto är 100% humor och 100% allvar. Därefter bad Severin 2019 års pristagare, diplomander och seniorpristagare att stiga fram med sina faddrar.

Hedersutmärkelsen Pour le Mérite Gastronomique 2019 gick till:
MY FELDT,
 Feldts Bageri och Konditori, Halmstad, bagare, konditor, tv-bagare, bloggare… - Fadder Stefan Holmström presenterade den energiska trebarnsmamman som gjortsuccé i Halmstad med sitt bageri- och cykelkonditori. 100% fokus på superfina ekologiska råvaror. Efter att ha hämtat kvarglömda kolor på hotellet läste Stefan stolt upp motiveringen: ”My kompromissar inte. 100% ekologiskt och så lokalt som det någonsin går är två ledord. Glädje, ödmjukhet, energi, yrkeskunskap samt ett stort generöst hjärta är diplomandens egenskaper.”

PELLE BOSTA, Grönsakshallen Sorunda började som kock men blev hängiven eldsjäl, utmärkt bollplank och otrolig grönsaksleverantör som även har skrivit böcker om grönsaker. Han brinner verkligen för det han levererar och sätter gästerna i fokus. Vive la Dance för Pelle som en gång kom till Fredsgatan 12 med en sen sparrisleverans och sedan själv ställde sig i källaren och skalade… Fadder Markus Aujalay läste entusiastiskt upp motiveringen: ”En outtröttlig jakt på intressanta och innovativa grönsaker i säsong skapar en ständig inspirerande länk till lyhörda kockar och toknöjda gäster.”

Stipendiet till Plutos minne 2019 för främjandet av ekologisk gastronomi med stilfullt diplom av Birgitta Watz gick till:
YIPIN TOFU
Johanna Guo
och dottern Joceline Lu. Johanna kom som läkare från Kina och blev doktorand på Karolinska 1996. Sedan 1997 har hon tillsammans med Chengen Lu tillverkat tofu i Vallentuna, gjord på franska sojabönor från 300 ekologiska odlingsgårdar. En ekologisk tofu som blivit en veganfavorit i hela Sverige. Faddrar Gabban Johannisson, Karln Häggblom, Mathias Dahlgren, Leif Mannerström, Malin Söderström och Olle Lindberg.  

Seniorpristagare ur Curt I Blombergs stiftelse Hederspriset La Dance 2019 gick till:
JAN FORSBERG 
som varit stolt kock i 60 år och bland annat varit legendarisk köksmästare på gamla Victoria i Kungsträdgården. Faddrar var Håkan Ericson och Niklas Ericson.

ULRIKA BRYDLING – som ny ledamot 2019 välkomnades krögaren och ekoprofilen som driver Gro Park Krog tillsammans med sin man Jörgen Calmsund och syster Carina. Faddar Karl Häggblom och Malin Söderström.

DANIEL CRESPI - som ny ledamot 2019 välkomnas också krögaren från Gastrokvarteret i Gamla Stan med restauranger som Flickan, Djuret, Pubologi, Tweed och The Burgundy. Faddrar Niklas Ericson, Håkan Ericson och Maria Maruska.

Ständige ordföranden Severin visade också ett bildspel från förra mötet på Ulriksdal 1993 och sedan var det dags för premiärvisning av trailern till Sandahls projekt med dokumentation. (Njutningslänk kommer att kunna ses på Youtube) Filmarna Pontus och Jan Klingeborn på Comcept hade klippt ihop en liten delikat ”ammis” på en och en halv minut för att visa smakprov på vad som kommer. 

Titta gärna på Pontus Klingeborns Youtube kanal https://www.youtube.com/user/PWKproductions

Nedklippta timslånga intervjuer med Karsten Thurfjell blir 20-30 minuters film per ledamot. Hittills har Björn Halling, Erik Lallerstedt, Uno Hedman, Nils Emil Ahlin, Ulf von Roth, Gunnar Forssell, Lennart Engström, Frank Hollingworth och Crister Svantesson förevigats i text av Ia Orre, porträttfoton av Lena Koller och filmade intervjuer med Karsten Thurfjell. I år står Lauri Nilsson, Karl Heinz Krücken, Jan Hedh, Örjan Klein, Åke Håkansson och Olle Lindberg på tur och med mer slantar kan vi förhoppningsvis spela in ytterligare minst nio ledamöter under 2019.

I Drottning Silvias Paviljong, som de högst närvarande legenderna Lauri Nilsson och Karl Heinz Krücken låtit uppföra 1987 i samarbete med AGORA arkitekter med Kim Gyllenpalm i spetsen, var det vackert dukat och Svenska Brasserier med Ulriksdals köksmästare Jonathan Kasche tillsammans med personal, trädgårdsmästare och samarbetsgårdar hade skapat en vårmeny utifrån säsongens förutsättningar. Jonathan Kasche presenterade den läckra menyn. Det var som vanligt ovanligt gott och trevligt och stort tack till våra vänner och lojala leverantörer Ward Wines, Carlsberg och Menigo som så generöst bidrog med både medel och trevliga representanter på plats. Placeringskorten var traditionsenligt vackert skrivna med silverpenna av vår käre Björn Halling som inte var med men som hyllades och hälsades till av alla närvarande!

Skattmästare Olle Lindberg tog upp gäddan till den utmärkta Aalborg Sturehof Akvavit som serverades med Falcon Pilgrim till tartar på vårlamm.  Mats Hanzon och Karsten Thurfjell presenterade vinerna från Ward Wines; Pol Roger Brut Réserve, Black Stallion 2017 Chardonnay, Cigalus Rouge 2015, Gérard Bertrand och Graham’s 20 years old Tawny.

Ständ ordf Severin skålade och sände en tanke till absent friends som av olika anledningar inte kunde närvara. Severin uttryckte också saknaden efter Lars-Göran Malmberg.

En bit in i måltiden var det dags för de nya ledamöterna att tömma kalken och hålla sina tacktal. Kocken och sommelièren Ulrika Brydling med rötter på Gotland och i Vindelgransele berättade om sin fantastiska resa inom gastronomin och Daniel Crespi som tömde nästan hela bägaren själv höll sitt tacktal på klingande franska och samtidigt som han på ett imponerande vis simultantolkade sig själv.

De övriga talen var ovanligt fantastiska!  Lauri NilssonPer Bengtsson och Frank Hollingworth krumelurer liksom Henrik Norströms tacktal med preskriberad historia från Lauri och Karl Heinz tid. Brigaden tackades av och Annelie Öster kallade in matsalspersonalen och tackade för deras arbete under jubel. Lauri återkom och berättade om spegelväggen och belysningen som han byggt med inspiration av stjärnhimlen han sett från Sollidens Rotunda 1956. Crister Svantesson bekräftade Sollidens förtjänster och hyllade Sandahls stora gastronomiska och magiska kunnande. Niklas Ericson och Jan Forsberg avslutade med att berätta om Berns som var Jans första jobb för precis 60 år sedan då man var 53 kockar i två vakter.  

PG Nilsson tackade Lauri, Karl Heinz och övriga och vädjade till de ledamöter som fortfarande är verksamma och aktiva (handuppräckning med uppmaning att alla som kunde bidra skulle resa sig upp och garantera att bidrag för en inspelning à 20 000:- mot faktura) PG räknade till ett tjugotal som reste sig och de som om Ia filmade med telefonen var -  troligen - protestera om någon är med av misstag: Malin Söderström, Ernst Christer Johansson, Daniel Crespi, Karl Ljung, Erik Lallerstedt, Håkan Ericson, Örjan Klein (svårt att se på filmen om Mathias Dahlgren, Stefan Holmström och Pelle Sturén stod upp), Åke Håkansson, Severin Sjöstedt, Elisabeth Haglund, Markus Aujalay, Peter Frohm, Henrik Norström, Håkan Thörnström, Fredrik Eriksson.…??? Någon glömd???

Pour le Mérite-pristagaren Johanna Guo berättade lite mer om sin ekologiska tofu gjord på sojabönor från södra Frankrike. Vi fick lära oss att Sverige dessvärre är för kallt för odling av sojabönor.

Då de mätta och lyckliga gästerna (efter kaffe serverat med My Feldts fantastiska kola) på skrangeliga ben gav sig ut i vårsolen efter avslutad lunch gick många vidare till Karl Ljung på l’Avventura där Jonas broder Anders Dahlbom hade vernissage och ställde ut sina tavlor och där man kunde njuta negronifontänen.  Flera gick vidare med vännerna i vårnatten och på stan sa man att de sista glada sandahlerna syntes på Sturehof kring midnatt.

Nu ser vi fram emot en underbar sommarsäsong. Sedan blir det Sandahl-golfen med kräftor (som även får njutas av icke-golfare) den 20 augustipå hos Molinders på Djursholms Golfklubb. Kryssa för lördagen den12 oktober 2019hos Markus Aujalayi kalendern. Då är det dags för höstmöte!

Vive la Dance!
M SANDAHL FOUNDATION
Er ödmjuke ordförande Severin/Karl och Ia

För mer information går det att ta kontakt med Ständige Ordförande Severin Sjöstedt, 070 533 13 39 eller Ständige II:e Sekreteraren Ia Orre 0709 88 54 57. Mail info@sandahlfoundation.se


Bilder från vårsessionen på ulriksdals värdshus 23 mars 2019