Aktuellt


M Sandahl Foundation 2019 

Högtidlig vårsession på Ulriksdals Värdshus 

Lördag den 23 mars 2019 har M Sandahl Foundation sin vårliga lunch på Ulriksdals Värdshus i Solna med utdelning av stipendier och diplom. För menyn står köksmästare Jonathan Kasche med trädgårdsmästare och samarbetsgårdar och den blir tydligt inspirerad av ekologi och årstid.  Värdar är P G Nilsson och Pelle Sturén, Svenska Brasserier.

Sedan 1962 har M Sandahl Foundation verkat för den nordiska gastronomins utveckling. Vänföreningen har 65 Ledamöter och 7 Hedersledamöter, de flesta från Sverige men även Norge och Danmark är representerade.

En av M Sandahl Foundation mest angelägna uppgifter är att värna om och uppmärksamma yrkesskicklighet och utpräglad ambition i den kulinariska världen. 

Hederspriset La Dance, Prix d´Honneur pour l´Encouragement de la Gastronomie, går i år till Ulrika Brydling, Gro Park Krog, Stockholm och Daniel Crespi, Gastrokvarteret i Gamla Stan, Stockholm.

M Sandahl Foundation slår även vakt om gastronomins traditioner och ser som en av sina främsta uppgifter att främja dess utveckling, bl a genom Hedersutmärkelsen Pour le Mérite Gastronomique, som i år delas ut till Pelle Bosta, Grönsakshallen Sorunda, Stockholm och My Feldt, Felds Bageri och Konditori, Halmstad.

Seniorpristagare ur Curt I Blombergs Minnesfond är Jan Forsberg, köksmästare på bland annat gamla Victoria, Stockholm.

Lars ”Pluto” Johannison har varit en förgrundsgestalt sedan vänföreningens bildande. Till Plutos minne har Sandahl Foundation sedan 2008 delat ut ett stipendium för främjandet av ekologisk gastronomi. Årets stipendiat Yipin Tofu Johanna Guo och Chengen Lu som i Vallentuna sedan 1997 tillverkar tofu gjord på ekologiska sojabönor från franska odlare. En tofu som blivit en veganfavorit i hela Sverige.

För mer information går det att ta kontakt med Ständige Ordförande Severin Sjöstedt, 070 533 13 39 eller Ständige II:e Sekreteraren Ia Orre 0709 88 54 57. Mail info@sandahlfoundation.se

Bilder från höstmötet på Eriks basar 13 oktober 2018