Aktuellt
sandahlgolfen på djursholms gk med efterföljande kräftsupé på wedholms fisk
Sandahl Closed Invitational arrangerades traditionsenligt tisdagen den 9 september med fösta start 12.20 på Djursholms Golfklubb. Det blev en härlig dag med underbart väder och många skratt. Vi blev 7 som spelade.
Den första bollen bestod av Per Nordlind, Lars Blomberg och Nisse Molinder.
Severin Sjöstedt, Magnus Johansson, Lars Henningsson och Tommy Backner.
Kl 19.00 samlades vi åter på Wedholm tillsammans med ytterligare 8 st kräftsugna ledamöter men först priscermoni. Årets vinnar blev Nils Molinder, tvåa Magnus Johansson och trea Tommy Backner.
Markus, Cajsa och Per.
Jimmie.
Lars och Frank.
Malin och Stefan.
Blomman.
Mischa och Fredrik.
Minnesord Crister Svantesson (1946-2025)
Kära vänner i Sandahl,
Vi har idag nåtts av den sorgliga nyheten att vår ledamot och vän Chef Crister Svantesson har gått ur tiden efter en fallolycka. Våra tankar går till hans familj.
Crister Svantesson var en pionjär och en mästare i köket och han var med satte den svenska gastronomin på världskartan. Crister blev tillsammans med Leif Mannerström ledamot i Sandahl Foundation 1981 när drev legendariska Johanna i Göteborg. Vid 75 års ålder öppnade Crister Le Petit Bistro i Ystad tillsammans med sin dotter Jennie Fredman Benson och hennes man och där arbetade han aktivt fram till i måndags.
Läs mer om Crister i Kokkonst och Värdskap och se den filmade intervjun.
Vi minns alla med tacksamhet våra bästa stunder med Crister då han berättade fantastiska historier från olika franska och svenska kök. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.
Tack Crister för alla fantastiska måltider och glada skratt!
Vive la Dance!
Sandahl Foundation
Severin/Ia
Utsikten från Villa Foresta på Lidingö.
Sandahl Foundations Högtidliga Vårsession den 29 mars 2025 på historisk mark – Villa Foresta
Vårsolen glittrade i Värtans vatten då 75 nya och gamla ledamöter, pristagare, diplomander och vänner till föreningen begav sig till nyligen återöppnade Villa Foresta på Lidingö.
Sandahls ceremonimästare Per Nordlind och Jimmie Rundqvist var på plats tidigt med den glänsande La Dance, staven, fotona av grundarna samt vänföreningens övriga regalier. De hade kallat medlemmarna i AU (arbetsutskottet) med ständige ordföranden Severin Sjöstedt i spetsen. Severin hade med diplomen och menyer. Ständ.sekr. Ia Orre kom med placeringskort och skattmästare Niklas Larsson fick hjälp av sin stolta företrädare Olle Lindberg att övervaka betalningen. Elisabeth Haglund hjälpte till med van hand.
Fotograf Lena Koller fanns på plats för att porträttera de nya ledamöterna och filmfotograf Pontus Klingeborn fotograferade och filmade festligheterna. Då de nya ledamöterna blivit porträtterade, anlände gästerna och festligheterna kunde börja.
La Dance nya småsystrar glittrade ikapp med de vackra diplomen. Nytt för året var också Innovationsdiplovet skapat av Birgitta Watz.
Ständ. ordf Severin Sjöstedt hälsade samtliga välkomna med några väl valda ord och ett rungande Vive la Dance!
Severin berättade att det var här på det då nyombyggda Hotel Foresta som Sandahl Foundation 1962 samlade ett tiotal unga branschföreträdare. Eric Maurice Sandahl hade för avsikt att göra sitt namn odödligt genom att skapa en unik vänförening. Denna skulle komma att växa och 2025 räknade Sandahl Foundation 85 ledamöter.
Severin påminde om att vänföreningens motto 100% allvar och 100% humor.
Ulf von Roth, president i Sandahl på livstid, är numera den ende som var med från början. Han var på 1960-talet ung direktör på Hotel Foresta och hans hustru Ann-Cathrine som arbetade i receptionen valdes tidigt till Sandahls Première Dame.
Björn Halling var kökschef, Curt I Blomberg var restaurangchef, ”Abel” Anders Börje Larsson var reklamchef Lars ”Pluto” Johannison var konferens- och festvåningschef och hans blivande hustrun Gabban var receptionist. Eric Maurice Sandahl var festvåningshovmästare.
Tea Malmegård hade mycket att säga till sin fadder Henrik Norström. Cajsa Johansson och Michael Björklund likaså i bakgrunden.
Nu var det dags för den högtidliga prisceremonin:
DIPLOMET Pour le Mérite Gastronomique:
Bergmans Fisk
Dennis Bergman och Lars Göran Bergman (fadder Mathias Dahlgren)
Diplomet Pour le Mérite Gastronomique gick 2025 gick till Dennis och Lars Göran Bergman, Bergmans Fisk, Saltharsfjärden.
DET UNIKA DIPLOMET Prix d’innovation pour le mérite Gastronomique: (NYTT FÖR 2025)
Circular Gastronomy
Per Styregård och Ami Hovstadius. (fadder Ulrika Brydling)
DET UNIKA DIPLOMET till Lars ”Pluto” Johannisons minne för främjandet av ekologisk gastronomi skapat av Birgitta Watz:
Lilla Labäck Frukt och Grönsaker
Mia Jonson (fadder Gunnar Forssell, Diplom Birgitta Watz samt Gabban Johannisson och Mathias Dahlgren)
Diplom till Plutos minne för främjandet av ekologisk gastronomi:
Ett hedersdiplom till Lars Pluto Johannisons minne har delats ut sedan 2008.
Fem ledord enligt Plutos filosofi från Gabban vid val av stipendiat:
•Eldsjäl •Ekologiskt •Småskaligt •Närproducerat•Långsiktigt
SENIORPRISET ur Curt I Blombergs minnesfond:
Kjell Ogenstedt (Lars Blomman Blomberg och fadder Nils Axing)
Nya Ledamöter HEDERSDIPLOMET l’insigne ambulante du Prix de la statuette dorée nommée ”La Dance” (i bokstavsordning)
Michael Björklund; Åland (fadder Håkan Thörnström)
Francis Cardenau, Danmark och Frankrike (faddrar Erwin Lauterbach och Severin Sjöstedt)
Pontus Frithiof (fadder Leif Mannerström)
Vimal Kovaç (faddrar PG Nilsson och Karl Ljung)
Dorotea Malmegård (fadder Henrik Norström)
Tommy Myllymäki (fadder Jonas Dahlbom)
Sven Erik Renaa, Norge (fadder Eyvind Hellstrøm).
Ständ. ordf. Severin Sjöstedt med Ceremonimästare Per Nordlind och 2025 års nya ledamöter, diplomander och pristagare.
Sju stolta ledamöter i Sandahl Foundation 2025: Från vä: Viral Kovaç, Tea Malmegård, Pontus Frithiof, Michael Björklund, Sven Erik Renaa, Francis Cardenau och Tommy Myllymäki.
Alla hyllades med ett stort och varmt Vive la Dance !
Forestas köksmästare Gustav Otterberg och restaurangchef och tillika sommelier Janni Berndt Dahl hade dukat upp hela restaurangen WS och nu blev det lunch:
Vårsessionens meny med den obligatoriska Gäddan
Pol Roger Brut Réserve NV på Magnum är Sandahls (och Winston Churchills) absoluta favoritchampagne alla kategorier. En perfekt balanserad champagne med en friskhet av äpple och citrus, lätt brödighet, mineralitet och små fina bubblor. Kall, torr och bjuden i generösa mängder. En perfekt apéritif för en festlig lunch!
Till förrättens röding bjöds klassikern Carlsberg Hof och Gammel Opland Aquavit från Anora som verkligen uppskattades av Sandahler och Sandahletter.
Till kalvryggen serverades det underbara rödvinet Tenuta Tignanello 2021, Chianti Classico Riserva från Marchesi Antinori i Toscana som valts till ett av världens bästa röda viner i Wine Spectator. Sangiovesedruvan ger här ett intensivt, koncentrerat och fruktigt rödvin med friskhet, avrundade tanniner och fattoner.
Till äppel- och mandeltarteletten serverades Grahams 20 year old Tawny Port som med sin karaktäristiska fylliga söta, nötiga, lätt eldiga, kryddiga och balanserade smak satt som en smäck till desserten.
Till kaffet blev det brandyn Gran Duque d’Alba Solera från Williams&Humbert i spanska Jerez.
Det blev som vanligt en ovanligt lyckad Vårsession! Tack till alla!
En otroligt glad Francis Cardenau och hans fadder Erwin Lauterbach.
Kuriosa om Foresta:
Den ståtliga Villa Foresta byggdes 1908-10 som privatbostad för Wilhelmina Skogh (1849-1926), gotländskan som började som diskerska på Strömparterren i Stockholm gjorde karriär i hotell- och restaurangbranschen som restauratris med flera järnvägsrestauranger och turisthotell. Till Grand Hôtel i Stockholm kom hon som chef 1902 och byggde bland annat Grand Hôtel Royal 1906 med Vinterträdgården enligt fransk modell. 1907 köpte hon tomten på Herserudsklippan . Där lät hon arkitekten Ernst Stenhammar uppföra Villa Foresta som ett monument över hennes storhet. Bygget blev dock dyrare än beräknat och hon tvingades bygga om villan och använda den som restaurang.








































”Tidernas middag”
med legendarer ur föreningen (snittålder 70+) genomfördes för vår sponsor Menigo på Restaurangakademien.
45 gäster och intresset var stort! Middagen ägde rum den 6 november 2024.
Köksbrigaden: Gunnar Forssell (ostronsoppa med persilja), Ulf Kappen (piggvar med bisque och fleuron), Pelle Sturén (Gino), Bosse Nilsson (canapéer), Severin Sjöstedt (bräckt oxbringa med potatispuré), Jimmie Rundqvist (luckchef), Jesper från RA, Johan från RA och Örjan Klein (bräckt oxbringa med potatispuré).
Matsalsbrigaden: Björn Svensson (vinansvarig), Carl Jan Granqvist, Annelie Öster, Olle Lindberg, Per Nordlind och Nils Axing.
VÅR BOK KOKKONST OCH VÄRDSKAP
M Sandahl Foundation har fyllt 60 år och vår bok Kokkonst och Värdskap är här! Den är ett omfattande och gediget tidsdokument över profiler och händelser i vår svenska besöksnäring.
Passa på att sprida kunskapen i denna fantastiska bok till kollegor, vänner och bekanta, som gåva, julklapp, till försäljning och i undervisning. Genom QR-koden i boken kan du scanna med din telefon så att du även kan se och höra de filmade intervjuerna med Karsten Thurfjell. Videolistan på Youtube kommer fyllas på efter hand då vi spelat in fler ledamöter.
Enstaka böcker hänvisas till bokhandeln, Bokus eller Adlibris.