DAGEN EFTER 17 MARS 2018...

 
Skrönika
 

I bitande kyla men i stålande vårvintersol samlades välförtjänta pristagare, stödjande vänner och förväntansfulla ledamöter hos Karl Ljung och Jonas Dahlbom. Stureplansgruppens nyöppnade L’Avventura
inbjöd till högtidlig ”sessione di primavera” i M Sandahl Foundation på Sveavägen i skuggan av Gunnar Asplunds stiliga stadsbibliotek. 

Pol Rogers champagnekorkar smällde ovanligt högt och det skålades medan tilltuggen slank ner tillsammans med Orranäs prisbelönta källarlagrade getost med smak av Blekinge. 

Ceremonimästare Per Nordlind elegant i medalj och blåvitrött bröstband stötte med staven så att det ekade i de pompejanskt dekorerade salarna på den gamla biografen Lyran och det täta mingelsorlet tystnade – nästan! 

Stilige och ständige ordf Severin Sjöstedt hälsade samtliga välkomna med en skål i champagne och betonade särskilt vikten av ”100% allvar och 100% skämt” vilket mottogs med ett rungande Vive la Dance av samtliga i församlingen. (Mats Hanzon föreslog mumlande ”100% allvar och resten skämt”). Ordförande fortsatte med att redogöra för högtidssessionens program. 

Faddrar, maddrar, diplomander och pristagare ropades fram i nedan nämnd ordning: 

 

Diplomet Pour le Mérite Gastronomique

Delades ut till Lotta Hultén, Passion för Mat, Göteborg. Hennes fadder Leif Mannerström lovordade hennes matmässa som han ansåg vara den bästa i landet. Han framhöll att alla seriösa matmänniskor borde besöka den för att se vad matkvalitet verkligen innebär. Årets andra diplom gick till Sven-Bertil Westerman, egendarisk fiskare på Möja

legendarisk fiskare på Möja, och delades ut av fadder PG Nilsson som själv har haft fiskare i familjen och som särskilt uppskattade att stockholmarna genom Sven-Bertils hårda arbete kan få färsk fisk. Politikerna fick sig en känga och vi fick höra om hur sälar, skarvar och trålandet efter foderfisk i Östersjön hotar fiskbeståndet. 

Stipendiet till Plutos minne för främjandet av ekologisk gastronomi

Gick till Boel och Lars DahlbergOrranäs Gårdsmejeri i Blekinge. Maddrar var Gabban och Malin Söderström som berättade om denna getgårds gärning och fantastiska ekologiska ostar. Boel Dahlberg lämnade stadslivet och arbetet som sjuksköterska i äldrevården och hade ingen erfarenhet av osttillverkning men god känsla för hygien och noggrannhet.

Efter en studieresa i södra Frankrike bestämde Boel och Lars sig och flyttade till Blekinge och skaffade getter. Lars tar hand om djuren och Boel ystar. Deras prisbelönta källarlagrade getost fanns också till provsmakning till champagnen.

Seniorpristagarna i Curt Blombergs minnesfond

Mottog sina priser ur Lars ”Blomman” Blombergs hand. Det var Irma Balzano, som i många år arbetat i baren på bl a Sturehof. Irma trädde stolt fram med sin fadder Pelle Sturén. Den senare berättade om vilken glädje det varit att arbeta tillsammans och hur Irma hållit ordning och reda på Sturehof. En gång hade hon till och med läxat upp en bordsdansande Leila K under en TV-inspelning. Irma tackade och vittnade om hur underbart det varit att under närmare två decennier arbeta på Stockholms bästa restaurangföretag. 

Erich Schaumburger som fortfarande arbetar ”men bara halvtid 40 timmar per vecka” på Operakällaren mottog tacksamt sitt pris ur minnesfonden. Fadder Fredrik Eriksson berättade med stor respekt och beundran om hur han själv som ung årets kock tävlat i Tore Wretmans omelett-tävling och hur den erfarne Erich stöttat honom.

Ny Hedersledamot

Blev konditormästare Jan Hedh, MalmöHans hälsades varmt välkommen i gänget av fadder Severin Sjöstedt berättade om Jans imponerande livsgärning som inleddes tidigt och som gjort Jan Hedh till ett världsnamn bland sockerrosor, tårtor och choklad. Severin vittnade om Jans stora generositet mot kollegor i branschen.

Jan svarar alltid i telefon beredd att ge råd till kollegor och han har skrivit ett tjugotal böcker. Enda fläcken i Jans karriär, enligt Björn Halling, är den han satte i taket på Restaurangakademien då han testade chokladsprutan vid ett av många kurstillfällen.

Hederspriset La Dance och medaljerna

Togs emot av Anna Lallerstedt och madder Malin Söderström bedyrade Annas kvaliteter som storkrögare. Malin uttryckte även beundran för en kvinna som vågar stiga upp på barrikaderna för branschen och framhöll även Anna som utmärkt och ständigt promenerande hundägare. Markus Aujalay mottog diplomet ur ordförandens hand och fadder Per Nordlind vittnade om Markus spikraka framgångar i tävlingar och som kock, krögare och TV-personlighet.

Dessutom är Markus involverad i ett projekt för att förbättra sjukhusmaten på Södersjukhuset.

Det tackades, skålades och utropades ett (eller flera) välkomnande Vive la Dance för pristagarna, diplomanderna och de nya ledamöterna! 

EN OVANLIGT TREVLIG LUNCH – SOM VANLIGT!

Därefter var det dags att träda ner i den vackra matsalen som 1927 öppnade som stumfilmsbiopalats och där Nils Asplund målat italienskt antika väggmålningar.

Här sträckte sig olivträd mot takstuckaturen och lockande dofter från det forna orkesterdiket där köksmästare Laura Marino och kökschef Jens Bergstrand brassade högtidlig lunch i det nya köket på italienskt tema.

Bland borden hade kassör Olle Lindberg med Anneli Östers benägna hjälp ordnat en ovanligt lyckad placering där Björn Hallings vackert handskrivna placeringskort med guldskrift angav gästernas platser. Sandaletterna fick även små hjärtan.    

Krögaren Karl Ljung hälsade välkomna och presenterade l’Avventura, döpt efter Antonionis film med samma namn och brigaden. Jonas Dahlbom presenterade den italienska menyn.

 
Meny
 

Gunnar Forssell stämde upp i en spontan sång och introducerade Gäddan som gladdes åt de varierande melodierna och det skålades i Løijtens Aquavit från Arcus.  

Severin Sjöstedt hälsade från och till vår käre, bäste och ständige Karl Häggblom som alla saknade oändligt och önskade fortsatt god bättring. Alla hoppades innerligt att han snart åter kan vara med i den ystra skaran av sandaler. Vive la Dance! Vi återbrukar och älskar Karls ord: 

Skrönika

De läckra förrätterna bars in i en outsinlig ström oliver, Parmigiano, salami med mera och det delades, smakades och smackades nöjt vid borden under flitigt skålande.   

Ständig andresekr. Ia Orre utbringade en skål för Absent friends och framförde hälsningar från alla dem som inte kunde närvara. Alla var saknade men några arbetade eller öppnade nya krogar. Nils Axing hälsade från Bahrain. Andra njöt av värmen på Kanarieöarna, i Italien och eller Spanien. Lauri hade inte hunnit putsa dansskorna och Uno laddade inför höstens 90-årsdag, Carl Jan seglade på Nilen och Karl-Heinz vilade efter att ha blivit påkörd av en färgblind fartdåre. Ytterligare andra laddade inför stundande operationer eller vilade sig av andra anledningar och hälsade hojtade till vännerna - Vive la Dance!   

Mats Hanzon presenterade italiensk Poretti och dansk Carlsberg-öl från Carlsberg och alla de goda italienska vinerna från Ward Wines.   

Sedan var det dags för spikandes av plaketter och tacktal till La Dance! M Sandahl skulle varit nöjd. (frankofonen och frankofilen Gunnar Forssell klagade än en gång på den engelska stavningen av La Dance/fr.Danse) Anna Lallerstedt och Markus Aujalay drack vitt vin ur skålen medan Per Nordlind kontrollerade att det gick rätt till. Därefter följde tacktalen som framfördes med den äran på klingande franska. ”Je suis très honoré et heureux....”. Gunnar Forssell jublade, häcklade och uppmanade Markus och Anna att dricka ur vinet ”Allé, allé!”.   

Återbruk är ständig ledstjärna i Sandahl och gamla skrönor blev pinfärska i vänners godaste lag. Leif Mannerström kommenterade att han och Svantesson fått calvados i skålen men att de minsann druckit ur -  och fått påfyllning! Crister berättade om ett gästspel i Bergen.

Måltiden fortsatte med carpaccio, pasta, tryffel, entrecôte från vagn och till dessert - en BOMBA!

Leif och Crister tyckte det var dags för sällskapet att återigen besöka Sveriges framsida och föreslog möte i ”Göteborg - en fantastisk stad med spårvagn”.   

Fredrik och Per tackade Leif Olausson, Arla Foods och Jonas Köhler från Menigo samt Björn Svensson, Ward Wines liksom Carlsberg, Norges Sjømatråd och övriga vänner till M Sandahl Foundation. Ett förslag och uppmaning var att var och en borde stötta Gatsronomi Sverige med 10 000:- för att hjälpa vår fantastiske tävlande  Sebastian Gibrand som representerar Sverige i Bocuse d’Or.  

Nisse Molinder tackade Karl, Jonas, Laura och Jens samt hela brigaden på l’Avventura hyllades för en ovanligt strålande lunch på högsta nivå av yppersta klass. Nisse påpekade att det var extra roligt att få tillfälle att se ett nytt ställe arbeta så proffsigt och samtidigt behålla en härlig familjekänsla. Vive la Dance och stort tack!   

Därpå serverades kaffe och Ron Dos Maderos innan ledamöter och ärade pristagare försvann upp i baren och senare ut på stan i stockholmsnatten. En del uppskattade särskilt en Sandahl-natt på Hotel Lydmar.   

Tack till alla för en ovanligt lyckad vårsession! 

Ser fram emot stort deltagande på Sandahls-golfen med kräldjur i augusti samt på höstmötet. 

Ber att få önska alla samtliga en riktigt Glad påsk! På riktigt alltså!


Ia
ständ. andresekr.