Några spirande dagar efter 1 april 2017

 

55-årsjubiléet på Edsbacka var inget skämt!

Under mottot 100% humor, 100% allvar samlades ett 70-tal Ledamöter, Pristagare och Vänner för en lika elegant som spirituell Vårsession hos Erik och Nils Molinder på anrika Edsbacka. Wärdshuset som Christer Lingström gjort odödligt då Edsbacka som första restaurang i Sverige belönades med två stjärnor.

I centrum fanns – som alltid sedan 1962 - den gyllne lättklädda statyet­ten La Dance.

Festdeltagarna däremot festklädda i smoking respektive glitt­rande kreationer. Det skålades i Pol Roger och skrålades – så småningom ­­– till Gäddan.

Det tutades i tutan och regalierna bars fram av Ceremonimästaren i franskt bröstband och ständige ordförande hälsade välkommen medan Vive la Dance!!! upprepades för fulla halsar.

Hedersutmärkelsen Pour le Mérite Gastronomique

delades ut till Höganäs  Saluhall representerades av Eva Dahlberg och David Mill. Faddrar var Frank Hollingworth (frånvarande) och Lars Henningsson (närvarande) där den senare läste motiveringen: Genom djärva visioner skapat en genuin atmosfär och samfälld framgångssaga med solklar känsla för miljö, människor, estetik och Höganäs historia..

RyssbyGymnasiet med Annika Fonander och Matts Andersson hyllades för gastroviktiga gärningar av fadder Stefan Holmström. Detta med motiveringen Med stort engagemang och småländsk envishet ha verkat i mer än trettio år som framgångsrik plantskola för svensk gastronomi.

Stipendiet till Plutos minne för främjandet av ekologisk gastromomi

delades ut till KRAV-certifierade musselfondproducenten Blåskal på Orust. Maddrar Malin Söderström och Gabban överräckte musselfullt diplom signerat Birgitta Watz till Magdalena Sivik och Jens Andersson.

Motiveringen löd: Mytilus edulis i estetiska fonder - lika eleganta och smakfulla, som tidlösa och alldeles underbart naturliga.

Hederspriset La Dance, Prix d´Honneur pour l´Encouragement de la Gastronomie 2017

gick till Annelie Öster, legendarisk restaurateur i Göteborg och universitetsadjunkt på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Fadder var ständigt unge kompisen Leif Mannerström som kunde berätta hur Anneli hjälpt honom styra upp krogar och matsalar och inspirerat morgondagens krögare på ett ytterst kompetent sätt. Annelie som lärt yrket från sina föräldrar på Tanums Gestgifteri tackade på klingande franska ”Je suis très honourée…”och berättade hur hennes franska mor en gång hälsat en engelsk stamgäst välkommen med den enda engelska fras hon var helt säker på ”I love you!”.

Och Karl Ljung, Årets Kock 1999 och krögare på Stureplansgruppens Restaurang Hillenbergs. Född i Göteborg och TV-aktuell i olika gastro­no­miska sammanhang. Fadder var Nisse Molinder. Karl svepte duktigt den vinfyllda pokalen, tackade för priset och lovade höja Sandahl-temperaturen ett eller två snäpp till.

 

Hedersledamot

 

blev Mats Hanzon, business-man med ständigt klappande hjärta för mat och dryck och som styrelseordförande i White Guide, preses i Vinakade­mien, mångårig vinredaktör på Allt om Mat och ständig provare i Allt om Vins årliga vintest samt grundare av Provitas

rehabiliteringsverksamhet haft stor bety­delse för utvecklingen inom nordisk besöksnäring. Fadder var gamle vännen Gun­nar Forssell, som hävdade att han och Mats var lika som bär och ofta togs för bröder.

 

  Juniorerna lagade vuxenmat.

 

Tillsammans med Juniorkocklandslaget hade bröderna Molinder skapat en makalös meny som fick berättigat beröm i Fredrik Erikssons tacktal inför en talrik brigad.

Matjessill serverad med picklad kålrot, äpple, pepparrot, rödlök samt äggkräm, brynt smör, potatis, gräddfil och gräslök. Det skålades i Snälleröds ekologiska snapsar från Arcus till den unika och alltid lika varierande Sandahl-snapsvisan Gäddan som sköljdes ner med Carlsbergs senaste öl Kellerbier från nya Carnegiebryggeriet. Sedan delikat havskräfta bakad i smör serveras med lardo­emulsion, dragon, fänkålsfrön samt ett riv på hasselnöt, lardo och Västerbottensost. 

Till den det vita vinet Saint-Aubin Vieilles Vignes 2015, Domaine Roux Père & Fils, Bourgogne.Därefter en till perfektion rosastekt renrostbiff i gott sällskap av potatis- och ostkräm, svampkrokett, broccoli, ärtor, mandel samt äppelgelé enbärssky. Och i glasen det strålande goda röda vinet Crozes-Hermitage ”Les Launes” 2013, Delas Frères, Rhône.                   

Ammisdesserten Löskokt ägg i sitt skal överraskade till och med luttrade kockar. Därefter inkokta glasrabarber serverade med sockerkaka marinerad i rom samt kola, pekannötter, rabarberberglass och italiensk maräng ackompan­jerad av söta Nivole Moscato d’Asti 2016, Michele Chiarlo, Piemonte.

 
 
 

President Ulf von Roth, som varit med från starten 1962, berättade historien om regalierna som tillverkats av hans hustru och som med lite tejp fortfarande håller för ceremonimästarens ihärdiga stötar.

Stort jubel! Spontant tog Per Bengtsson till orda och talade om den kära besöksnäringen och vidare om vikten av förebilder där Sandahl Foundation har en betydelsefull roll.

 
 
 

Ständ Ordf annonserad att nya hemsidan, formgiven av Jenny Sjöstedt, allas vår Diplom-Jenny, snart är i luften och att en dokumentation av de mest ärrade Ledamöterna är på gång under ledning av Per Nordlind och Ia Orre Montan.  Det ska bli presentation på hemsidan och intervjuer av kulturradions Karsten Thurfjell med benägen hjälp av Björn Svensson och Ward Wines

(Kanske får vi även ihop en bok ”Vem är vem inom svensk gastronomi?” om vi får hjälp av bra sponsorer. Förslag emotses tacksamt!)

Därefter blev det kaffe och avec samt glada samtal, dans, Janzon-vickning och ännu gladare samvaro.

 

Så återstår bara att än en gång hojta Vive la Dance! 
Med glada påskhälsningar från AU gm Ständ Sekr Ia och Karl.